Hoe werkt Dropshipping?

Dropshipping is een e-commerce retail model waarmee een product rechtstreeks naar de klant wordt verzonden. Het grote voordeel hiervan is dat de online retailer producten kan verkopen zonder een fysieke voorraad aan te houden. Bij dropshipping verkoopt de webshop het product aan de klant en geeft de verkooporder vervolgens door aan een externe leverancier. Die externe leverancier verstuurd vervolgens namens de webshop de bestelling direct naar de klant. Dropshipping verkopers hoeven niet te investeren in een productvoorraad, magazijn of opslagruimte. Wanneer een Dropshipping webshop samenwerkt met betrouwbare leveranciers hoeft de verkoper zich geen zorgen te maken over de fulfillment van producten.

Dropshipadvies-beginnen-met-dropshipping

Waarom is dropshipping zo populair?

Vanwege de lage kosten en de eenvoud van het starten van een dropshipping bedrijf, is het een populair en handig bedrijfsmodel geworden voor e-commerce retailers. Die ondernemers runnen winstgevende webshops met een eenvoudige setup en zeer weinig risico. Dropshipping heeft bijgedragen aan de alomtegenwoordigheid van e-commerce. Omdat het veel spelers in staat stelde markten te verzadigen met niche-aanbiedingen.

Detailhandelaren die dropshipping gebruiken, verliezen enige controle over de klantervaring. Daarom is uitzonderlijke klantenondersteuning essentieel voor het behoud van kopers.

Wel is er een verschuiving binnen dropshipping bij het samenwerken met een buitenlandse leverancier en leveranciers uit de Europese Unie. Zo is tegenwoordig de snelheid voor een Nederlandse webwinkel enorm belangrijk. Zo hebben bijvoorbeeld producten en leveranciers met een langere levertijd een stuk minder kans op succes dan nieuwe producten die snel thuis afgeleverd kunnen worden.

Hoe werkt dropshipping?

Dropshipping werkt via externe leveranciers, die voor elke bestelling just-in-time (JIT) producten vervaardigen. Wanneer de detailhandelaar een verkooporder ontvangt, geeft hij de specificaties door aan de leverancier – die het product maakt.

Hoewel veel e-commerce retailers dropshipping gebruiken als de basis van hun bedrijfsactiviteiten. Kan dropshipping effectief worden gebruikt als aanvulling op traditionele, voorraadhoudende retailmodellen. Aangezien dropshipping geen overtollige voorraad produceert, kan het worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Zoals het testen van de wateren, voordat je je verbindt tot het verkopen in een markt.

Voor het opzetten van een dropshipping-overeenkomst met een leverancier moet een formeel dropshipping-contract worden opgesteld. Het contract moet duidelijk de voorwaarden van de overeenkomst vermelden, met betrekking tot:

Definities

Opzegging van de termijn

Rol verkoper

Rol leverancier

Problemen met de verzending

Recht op wijziging

Verantwoordelijkheid

Niet-betalingsvoorwaarden

Scheidbaarheid

Doeltreffendheid

Geleverde producten

Geleverde diensten

Facturering

Verkoop en belasting

Retourbeleid

Voor- en nadelen van dropshipping

De voordelen van Dropshipping

Gemakkelijk te starten

Zodra een leverancier is gevonden en een website is gemaakt, kunnen dropshipping bedrijven beginnen met de verkoop. Aangezien je voor dropshipping geen voorraad nodig hebt kan je erg gemakkelijk je bedrijf starten.

Vermijd hoge overhead investeringen

Aangezien er geen behoefte is om inventaris te kopen, kunnen productvoorraad en magazijn kosten worden vermeden. Dit scheelt zeker in het begin voor het aanschaffen van dure voorraden. Mede hierdoor blijft de kosten voor dropshipping erg laag en is daardoor Dropshipping voor startende ondernemers erg interessant. Wel heb je vaak voor het aantrekken van nieuwe klanten geld nodig voor de online marketing.

Wel zou je er over na kunnen denken wanneer een product goed is deze in grote aantallen in te kopen. In het begin maak je hoge kosten maar uiteindelijk resulteert alles in lagere kosten en dus meer winst. Bij Dropshipping met Bol.com geeft dit bijvoorbeeld een groot voordeel. Wanneer je de juiste producten voor een goede prijs op Bol.com weet te verkopen genereer je vaak erg snel veel omzet voor je business. Bedenk ook goed of je personeel nodig hebt of dat je het eerst zelf aankan. Personeel zorgt vaak voor een erg hoge kostenpost die soms heel onnodig is. Mocht je hulp nodig hebben om de basis van Dropshipping uit te kunnen voeren? Kijk is op freelancer platformen als Fiverr.com dit platform biedt hulp tegen een erg lage prijs.

Laag risico

Het lage risico is misschien wel het grootste voordeel van dropshipping. Dropshippers verliezen geen geld op onverkochte voorraad. Kan worden gebruikt om de wateren uit te testen, als marktonderzoek. Voor bedrijven die dropshipping niet gebruiken als hun primaire retail model, kan het hebben van een dropshipping leverancier als back-up optie een verzekering bieden tegen overselling.

Product verscheidenheid

Dropshipping leveranciers bestaan voor bijna elk type product, zodat retailers hun productaanbod kunnen uitbreiden met een divers aanbod. Online winkels hebben vaak een groot aanbod, doordat jouw leverancier deze producten rechtstreeks naar jouw klanten stuurt beschik je vaak ook over een erg breed assortiment. Dropshipping is een ideale manier om te starten met ondernemen. En vaak wanneer je over een leverancier beschikt die een grote product verscheidenheid aanbied en ook nog is een snelle levertijd kan realiseren heb je vaak goud in handen.

Vermijd complicaties bij opslag en verzending

Leveranciers overal kan worden gecontracteerd. Dropshipping kan een waardevolle optie zijn voor detailhandelaren die winstgevende verkopen nastreven in geografische gebieden die ver van magazijnen liggen, om te voorkomen dat ze over lange afstanden verzendkosten moeten maken. Ook kunnen voorraadproblemen door speciale producten die veel onderhoud vergen en andere opslag-/verzendproblemen (zoals grote, zware, waardevolle, breekbare of bevroren producten) worden vermeden.

De nadelen voor het gebruik van dropshipping:

Lagere winsten

Minder overheadkosten, maar minder rendement. Dropshipping leveranciers rekenen meestal meer voor JIT productie.

Hoge concurrentie

Aangezien dropshipping weinig toegangsdrempels heeft, zijn er veel spelers in de ruimte. Soms worden dezelfde producten zelfs door meerdere retailers verkocht, omdat leveranciers waarschijnlijk geen exclusieve contracten afsluiten.

Minder controle over het merk en de klantervaring

Leveranciers staan detailhandelaren doorgaans niet toe de details van de verpakking en de presentatie van het product te controleren.

Minder controle over de toeleveringsketen

Bij dropshipping ziet de detailhandelaar af van de verantwoordelijkheid voor de tijdige en correcte verzending van het product, maar hij blijft verantwoordelijk voor eventuele problemen met de productkwaliteit of fouten van de leverancier.

Meer weten over de nadelen van dropshipping? Lees hier ons aparte artikel voor Dropshipping nadelen!

Hoe werkt dropshipping voor mij?

Dropshipping is een legale manier van ondernemen voor elke leeftijd, wel zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zo moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, dit is omdat ook een dropshipping webshop een wettelijk bedrijf is. Daarnaast hoef je niet over bepaalde diploma’s te beschikken om dropshipping werk uit te kunnen voeren. Wel raden we het je aan om jezelf goed in te lezen over hoe online ondernemen precies werkt en wanneer je wilt beginnen met Internationale Dropshipping je goed in te lezen hoe de buitenlandse regelgeving is. Daarnaast raden we het je aan om vooraf te oefenen hoe je bestellingen van klanten kan verwerken, door dit vooraf al goed te begrijpen zorgt ervoor dat de kans veel kleiner is dat je potentiële klanten misloopt.

Is dropshipping interessant voor elke ondernemer?

Wanneer je interesse hebt in het beginnen van een dropship webshop maar zelf nog steeds met de vraag zit over hoe werkt dropshipping. Dan raden we het je vaak aan om gewoon de starten met het bouwen van een dropshipping onderneming. Vanuit Dropship advies bieden wij Dropshipping coaching waarbij je van A-Z leren over hoe je een eigen dropship webshop kan maken. Vaak gaat het starten van een eigen gepaard met het bouwen van ervaring en opzoek gaan naar de nieuwste trends binnen dropshipping. Je eerste dropshipping webshop zal misschien nog geen succes worden maar naderhand leer je precies hoe dropshipping werkt. Zo leer je ook gelijk hoe je er een groot succes van kan maken. Dropshipping is een makkelijke manier om te beginnen dus vaak raden we het aan om het ‘gewoon’ een keer te proberen.

Hoe werkt Dropshipping met een webshop

De vraag hoe werkt Dropshipping met het bouwen van een eigen webshop horen we regelmatig. Vandaar dat we je graag wat extra informatie hierover geven. In principe zijn tegenwoordig de tools om een eigen webshop te bouwen erg klantvriendelijk geworden, je hoeft daarom zelf ook over amper technische kennis te beschikken om een webshop te realiseren. Wel raden we het vaak aan wanneer je een unieke product wilt gaan verkopen met nog weinig concurrentie te samenwerken met een professionele website bouwer.

Je wilt namelijk je product in een keer goed op de markt zetten en een hoop nieuwe klanten aantrekken. De beleving binnen een webshop is hier daardoor ontzettend belangrijk. Wanneer potentiële klanten op je webshop komen en vervolgens zien dat de webshop niet prettig werkt kan dit je vaak enorm veel omzet kosten. Vandaar dat we het altijd aanraden om bij een product met erg veel potentie deze in een keer goed op de markt te plaatsen.

Dropshipping met internationale leveranciers

De vraag hoe werkt dropshipping ligt voor internationale leveranciers vaak iets ingewikkelder. Mede daardoor raden we het altijd aan om eerst door middel van Nederland een aantal aspecten binnen het online ondernemen goed te leren. Wanneer je door hebt hoe je leveranciers vind die snelle levertijd aanbieden, goede marketing campagnes kan opzetten en klanten kan helpen is de stap naar internationaal dropshipping dichtbij.

Geschiedenis van dropshipping

Dropshipping bestaat al enige tijd, de vraag hoe werkt dropshipping? Gaat daardoor ook al enige tijd terug.

Hoewel het niet expliciet “dropshipping” wordt genoemd, begon de praktijk met postorderbedrijven in de jaren 1950, die direct-to-consumer (D2C) verkochten via een telefonische bestel catalogus. Grootschalige retailers zoals Sears maakten een enorme groei door – en ondanks de verschuiving naar interne magazijnen werden sommige bestellingen nog steeds uitbesteed aan onafhankelijke leveranciers om de vraag bij te houden.

Japanse Dropshipping leveranciers

Toen JIT-productie werd geïntroduceerd door Japanse leveranciers, konden detailhandelaren voorbestellingen en betalingen op de verkoop aannemen van consumenten en deze doorgeven aan leveranciers – die het product vervaardigden en rechtstreeks aan de klant leverden, op basis van elke individuele verkoop. Naarmate dit productiemodel meer ingang vond, verschoof dropshipping retail naar een grotere afhankelijkheid van JIT-productie.

Dropshipping kreeg zijn moderne definitie met de opkomst van het internet en online winkelplatforms — waardoor retailers e-commerce websites konden creëren, of gebruik konden maken van online gemeenschappelijke marktplaatsen zoals Amazon en eBay om bestellingen op te nemen. Nu hebben e-commerce platforms zoals Shopify en AliExpressdropshipping tot een wijdverbreid retail model onder online verkopers gemaakt.

Echter, als gevolg van de aantrekkingskracht van het starten van een bedrijf met weinig tot geen overhead investeringskosten, begonnen oplichters nep dropshipping “programma’s” te verkopen als get-rich-quick thuisbedrijf regelingen. In deze zwendel werden slachtoffers valse lijsten van dropshipping leveranciers verkocht, die in werkelijkheid tussenpersonen waren wier eigen winstmarges het slachtoffer niet in staat stelden om aanzienlijk te profiteren. Bovendien zijn dropshippers in China in verband gebracht met gevallen waarin klanten het verkeerde product ontvangen, of helemaal geen product ontvingen. Zorg daardoor altijd dat je iets van producten op voorraad hebt mocht het toch misgaan met de leverancier. Dit zorgt vaak voor een hoop tevreden klanten.

Meer informatie over Dropshipping of zelf willen beginnen met dropshipping? Neem contact met ons op.

Dropshipping 2024 Blueprint

Voor de startende Dropshippers hebben wij een complete blueprint gemaakt over hoe je in 2024 het beste kan Dropshippen. Dit boek verteld je van A-Z over: 

✅ Hoe je succesvol kan Dropshippen in 2024

✅ Hoe je de winnende producten vindt

✅ Hoe je kan samenwerken met leveranciers

✅ Hoe je succesvolle marketing campagnes opzet met META en TikTok ads

✅ Hoe je zorgt voor een positieve cashflow

Ook geven wij tips & tricks n.a.v. onze eigen ervaring met Dropshipping en zullen we de grootste kansen van 2024 bespreken.