Dropshipping zonder btw nummer

Voor startende (jonge) ondernemers kan het soms erg ingewikkeld zijn om te starten met een eigen bedrijf. Zo heb je een zakelijke rekening, Kamer van Koophandel inschrijving en andere belangrijke zaken nodig. Een van dit soort zaken is de belasting dienst. Maar kan je ook Dropshipping zonder te beschikken over een BTW nummer? Wij leggen het je uit! 

Dropshipping bedrijf starten zonder btw nummer

Zelf raden we het altijd aan om je direct in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit voorkomt vaak onaangename verrassingen wanneer je bedrijf serieus geld begint te verdienen. 

Een BTW nummer krijg je altijd automatisch een paar dagen na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft hier dus zelf niet achteraan te gaan. Wel is het wettelijk verplicht om in het bezit te zijn van deze juiste gegevens. 

Dropshipping nationaal

Wanneer je met een Nederlandse klant te maken hebt is het vaak noodzakelijk om te beschikken over een Kamer van Koophandel inschrijving. Ook wanneer je met een Nederlandse leverancier zaken doet zal je moeten beschikken over de juiste gegevens. Dit komt omdat je als dropship ondernemer een transactie tussen leverancier en de ondernemer doet. De leverancier stuurt jou altijd een factuur inclusief btw die je vervolgens weer kan terugvragen. Wanneer je niet over de juiste documenten beschikt mag en kan je de 21% niet terugvragen waardoor extra kosten moet maken. Vaak komt je ook een stuk professioneler over als je aan een Nederlandse leverancier kan laten zien dat je over alle benodigde documenten beschikt en niet op een illegale manier aan het ondernemen bent. Daarnaast heb je voor het accepteren van betalingen op je Dropshipping webshops ook een geldig Kamer van Koophandel nummer nodig. Let op dat wanneer je in het bezit bent van een officieel bedrijf dat je eens per kwartaal je BTW aangifte doet, wanneer je hiermee te laat bent kan je flinke boetes krijgen van de belastingdienst

Dropshipping internationaal

Binnen de Europese Unie is er sinds Juli 2021 een nieuwe BTW-wetgeving. Deze wetgeving is voor Dropshippers die vanuit een Europese Unie land producten of diensten verkopen en leveren aan particulieren klanten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de BTW vrijstelling vervalt op producten die buiten de Europese Unie worden geïmporteerd. Voorheen ging dit over een bedrag van onder de €22 maar tegenwoordig geld dit op elk product. Aangezien je nu door de invoerregeling voor pakketjes BTW moet betalen is het niet heel verstandig om Dropshipping zonder btw nummer uit te voeren. Dit kan je namelijk enorm veel geld kosten. Voor ondernemers die interesse hebben in Dropshipping via China raden we je aan om het volgende artikel te lezen!

Dropshipping vanuit een ander land 

In sommige gevallen zou je Dropshipping zonder BTW nummer kunnen uitvoeren, dit komt doordat je de BTW mag weerleggen. Wel raden we het vaak aan om in dit soort gevallen contact op te nemen met een professional die ervaring heeft met Internationaal Dropshipping

Probeer hier op te letten

Zorg dat je goede afspraken maakt met de betrokken partijen, en kijk wanneer producten direct naar de klant worden verstuurd welke regels hier aan vast zitten. Soms kan het zijn dat je met je niche je in een specifieke situatie bevind wat of heel erg in je voordeel of juist in je nadeel kan werken. Investeren in een goede fiscus kan een makkelijke manier zijn om al je vragen te beantwoorden. Zo weet een fiscus alle regels voor BTW en zijn er ook een aantal gespecialiseerd voor online ondernemers. Als Nederlandse dropshipper wil je je focussen op ondernemen en niet op wanneer de Nederlandse aangifte plaatsvind of dat je administratie goed is. Vaak is uitbesteden een erg goede uitweg dat zich uiteindelijk terugbetaald. Zorg dat je dit bij het begin van je dropship webshop goed oppakt, wanneer je dit goed doet voorkomt uiteindelijk een hoop administratieve rompslomp.

Conclusie

We raden het als Nederlandse Dropshipper altijd aan om in het bezit te zijn van een geldig Kamer van Koophandel nummer. Naast dat dit wettelijk verplicht is maak je het voor jezelf ook een stuk makkelijker. Zo kan je met meer Europese verkopers samenwerken die de producten rechtstreeks naar je particuliere klanten kunnen sturen. Daarnaast heb je voor verschillende webshop software en betaalmogelijkheden een geldig Kamer van Koophandel nummer nodig. Voor buitenlandse klanten kunnen hier andere regels voor gelden wanneer je het product rechtstreeks naar het desbetreffende land stuurt. Wel is het verstandig om opzoek te gaan naar welke duidelijke afspraken er nou precies zijn gemaakt omtrent dit onderwerp. In de meeste gevallen blijken de regelgeving toch iets anders dan de meeste ondernemers hebben gedacht. 

Zo komt het soms voor dat de dropshipper de juiste producten heeft gevonden om te verkopen, maar wanneer het pakketje rechtstreeks verstuurd wordt het toch heel anders blijkt te zijn. Zo kan het voorkomen dat er bij het land van aankomst extra belasting moet worden betaald. Deze kosten kan de douane van het land van bestemming aanrekenen vaan je klant wat vervolgens weer resulteert in negativiteit omtrent je shop. 

Heb je meer informatie nodig over dit onderwerp? Of wil je juist hulp krijgen bij het opstarten van je dropshipping business? Wij van dropship advies helpen je graag verder! Zo zijn we gespecialiseerd in het opzetten van professionele webshops en bieden er persoonlijke dropshipping coaching aan. Dropshipadvies.nl helpt je met alles omtrent Dropshipping in Nederland!

Dropshipping-zonder-btw-nummer-Dropshipadvies.nl_

Dropshipping 2024 Blueprint

Voor de startende Dropshippers hebben wij een complete blueprint gemaakt over hoe je in 2024 het beste kan Dropshippen. Dit boek verteld je van A-Z over: 

✅ Hoe je succesvol kan Dropshippen in 2024

✅ Hoe je de winnende producten vindt

✅ Hoe je kan samenwerken met leveranciers

✅ Hoe je succesvolle marketing campagnes opzet met META en TikTok ads

✅ Hoe je zorgt voor een positieve cashflow

Ook geven wij tips & tricks n.a.v. onze eigen ervaring met Dropshipping en zullen we de grootste kansen van 2024 bespreken.